Zakaj vrhunski in rekreativni športniki potrebujejo antioksidante?

Za ljudi z izrazito fizično aktivnostjo, kot so športniki, je značilno, da so procesi presnove zelo pospešeni. Celice in s tem tkiva pri športnikih potrebujejo veliko energije. S to pospešeno presnovo se poveča tvorba prostih kisikovih radikalov, ki so zelo agresivne in telesu škodljive molekule. Za blokiranje in nevtraliziranje škodljivih prostih radikalov potrebujejo športniki veliko količino kvalitetnih naravnih antioksidantov, ki imajo nalogo nevtralizirati proste radikale, preden le-ti uspejo povzročiti začetek bolezenski procesov in tako imenovani oksidativni stres.

Športniki imajo izrazito povečano mišično delo, pospeši se dihanje, srce dela močneje in hitreje (srce lahko poveča prečrpavanje krvi za 5–6 X), prav tako s povečano močjo delujejo ledvice. S povečano porabo kisika v mišicah pa v mišicah nastaja tudi presežek prostih radikalov kisika. Hud fizični napor, ki je pri športnikih pogost, deluje na organizem kot stres in tudi to dejstvo prispeva še k večji produkciji prostih radikalov. Večjim naporom je športnik izpostavljen in daljši je čas intenzivnih športnih aktivnosti, bolj se povečuje potreba po raznolikih antioksidantih.

Če torej v telesu nastaja višek prostih radikalov, pride do oksidativnega stresa. Oksidativni stres pa je sprožitelj bolezenskih procesov. Zato je tako pomembno, da organizmu zagotavljamo redno raznolike antioksidante, da se prosti radikali sproti nevtralizirajo in se začetni bolezenski procesi, ki jih v prvi fazi še ne čutimo, preprečijo.

Antioksidanti so vsekakor odlično zagotovilo, da do takšnih oksidativnih stresov ne bo prihajalo. To za vrhunskega ali rekreativnega športnika pomeni, da bo lažje prenašal velike napore in da ne bo prihajalo do nepotrebnih bolezenskih stanj, ki so predvsem za vrhunske športnike lahko zelo moteč dejavnik pri doseganju vrhunskih rezultatov.