Hladne temperature lahko različno vplivajo na naše telo in zdravje, antioksidanti pa imajo ključno vlogo pri blaženju nekaterih morebitnih negativnih učinkov izpostavljenosti mrazu. Kako so povezani mraz in antioksidanti?

Oksidativni stres: Hladno vreme lahko povzroči oksidativni stres v telesu. Do oksidativnega stresa pride, ko v telesu pride do neravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice, beljakovine in DNK. Nizke temperature lahko povečajo nastajanje prostih radikalov, ki lahko povzročijo poškodbe celic.
Kako pride do prehlada in zakaj, smo že pisali v tem prispevku.

Imunsko delovanje: Hladno vreme je pogosto povezano s povečanim tveganjem za bolezni, kot sta prehlad in gripa. Antioksidanti lahko podpirajo imunski sistem, saj pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale in zmanjšujejo vnetja. Živila, bogata z antioksidanti, kot sta sadje in zelenjava, so lahko koristna za ohranjanje močnega imunskega sistema v hladnem vremenu.

Vadba v mrazu: Če se ukvarjate s telesnimi dejavnostmi v hladnem vremenu, lahko vaše telo zaradi večje porabe energije proizvaja več prostih radikalov. Antioksidanti so v tem primeru lahko koristni, saj pomagajo preprečevati oksidativni stres, ki nastane med vadbo v mrazu.

 

 

Zdravje kože: Hladne temperature in nizka vlažnost lahko povzročijo suho in razdraženo kožo. Antioksidanti, kot sta vitamina C in E, lahko z nevtralizacijo prostih radikalov pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi učinki hladnega vremena. Uporaba izdelkov za nego kože, bogatih z antioksidanti, in uživanje živil s temi antioksidanti lahko ugodno vplivata na zdravje kože. Več o vplivu antioksidantov na zdravje kože, si lahko preberete tukaj.

Zdravje srca: Hladno vreme lahko poveča tveganje za težave s srcem in ožiljem. Antioksidanti, zlasti tisti v sadju in zelenjavi, so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca. Z zmanjševanjem oksidativnega stresa in vnetij pomagajo ščititi srčno-žilni sistem.

Prehrana in antioksidanti: V hladnem vremenu je lahko še posebej pomembno uživanje prehrane, bogate z antioksidanti, vključno z vitamini, kot sta C in E, ter minerali, kot je selen, ki pomagajo preprečevati oksidativni stres, povezan z izpostavljenostjo mrazu.

 

 

Če povzamemo, lahko hladno vreme povzroči povečan oksidativni stres v telesu, kar ima lahko različne učinke na zdravje. Uživanje prehrane, bogate z antioksidanti, lahko z nevtralizacijo prostih radikalov in podpiranjem splošnega zdravja, zlasti v hladnem vremenu, pomaga ublažiti nekatere od teh učinkov. Vendar je pomembno, da ohranjate uravnoteženo in raznoliko prehrano, da zagotovite širok nabor antioksidantov in drugih bistvenih hranil, kar pa je dandanes že skoraj nemogoče, predvsem pa cenovno in časovno zelo drago.

Zato smo za vas razvili naš 100% sok iz mangostina, tropskega supersadeža, ki vsebuje kar 45 naravno prisotnih, kvalitetnih in različnih antioksidantov.