Ni skrivnost, da ima prehrana pomembno vlogo pri zdravju imunskega sistema. Poleg dodajanja nekaterih živil in prehranskih dopolnil, ki podpirajo imunski sistem, pa je lahko koristno, če v vsakodnevno prehrano vključite tudi nekaj pijač, ki podpirajo vaše črevesje, ki so “možgani” vašega imunskega sistema. Obstaja namreč veliko čajev, sokov in dodatkov, ki lahko zagotavljajo pomembna hranila, podpirajo delovanje imunskega sistema in podpirajo zdravo razstrupljanje, da se boste počutili kar najbolje.

V tem članku si bomo podrobneje ogledali nekaj pijač, ki lahko podpirajo imunski sistem, in nekaj preprostih načinov, kako jih lahko začnete vključevati v vašo vsakdanjo prehrano.

 

ČAJI

Čaj, ki vsebuje antioksidante, polifenole in druge zdravju koristne spojine, je eden od najboljših napitkov, ki spodbujajo zdravje imunskega sistema. Tukaj je nekaj najboljših izbir:

  • Zeleni čaj: Zeleni čaj je eden najboljših napitkov za podporo imunskega sistema, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki jih telo potrebuje. Posebej bogat je z epigalokatehin galatom (EGCG), katehinom, ki je povezan z dolgim seznamom zdravstvenih koristi.
  • Črni čaj: Črni čaj vsebuje veliko teaflavinov, vrste polifenolov, ki naj bi imeli določene imunsko podporne in antioksidativne lastnosti.
  • Ingverjev čaj: Ta vrsta čaja se pogosto uporablja za podporo imunskega sistema in zdravja črevesja. Poskusite ga pripraviti doma tako, da v vrelo vodo dodate svež ingver in ga pustite stati 10-20 minut.
  • Čaj iz ameriškega slamnika: Ameriški slamnik je večletna rastlina, ki so jo obsežno preučevali zaradi njene sposobnosti podpiranja zdravega delovanja imunskega sistema. V preteklosti so jo uporabljali tudi kot zelišče za podporo splošnemu zdravju in dobremu počutju.
  • Kombuča: Ta vrsta fermentiranega čaja je bogata s probiotiki, ki na splošno lahko podpirajo zdravo delovanje prebavil, zdravo celovitost črevesja in zdravo mikrobno ravnovesje v telesu.

 

 

SOKOVI

S sokovi lahko v svojo prehrano vnesete dodatna hranila, poleg tega pa lahko podpirajo tudi zdravje imunskega sistema. Tukaj je nekaj najboljših napitkov in sokov za podporo imunskega sistema, ki jih lahko uživate kot del uravnotežene prehrane:

  • Sok iz mangostina: Mangostin je bogat z vitaminom A, vitaminom C in kalijem ter je odličen vir številnih pomembnih vitaminov za krepitev imunskega sistema, ki jih vaše telo potrebuje. Mangostinov sok je eden najboljših napitkov za podporo imunskemu sistemu, zahvaljujoč velikemu številu antioksidantov in polifenolov.
  • Sok pšenične trave:  Pšenična trava, pridobljena iz listov navadne pšenice, je dober vir številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki lahko pripomorejo k zdravju imunskega sistema.
  • Pomarančni sok: Poleg tega, da podpira zdrav imunski sistem, lahko vitamin C na splošno pomaga tudi pri zdravem odzivanju na stres.
  • Sok zelene: Ta lahek in osvežilen sok vsebuje veliko hranilnih snovi in lahko pomaga pri hidraciji ter podpira zdrav odziv na oksidativni stres.

Obstaja veliko zdravih napitkov za podporo imunskemu sistemu, ki jih lahko enostavno vključite v svojo prehrano, da bi podprli zdravje imunskega sistema. Za najboljše rezultate te napitke kombinirajte s hranljivo, uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom ter poskrbite za omejitev drugih dejavnosti, ki lahko negativno vplivajo na delovanje imunskega sistema.