Veš, kaj se v tvojem telesu dogaja med med sončenjem? Prihaja poletje … in čas, da spregovorimo o zelo pomembnem vprašanju izpostavljenosti kože soncu.

 

 

Ugotovljeno je, da sončno sevanje (žarki UVA in UVB) povzroča poškodbe kože in prezgodnje staranje kože. To velja tako za posredne sončne žarke (senca) kot tudi za neposredno izpostavljenost.  Običajna priporočena rešitev je uporaba kreme za zaščito pred soncem (kemične ali mineralne) z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več. Te sončne kreme predstavljajo zunanji sloj na površini kože, ki preprečuje prodiranje UV-žarkov.  Predstavljajo kompromisno rešitev za preprečevanje poškodb zaradi sonca, ki pa pogosto ni zelo učinkovita. Z lahkoto jih speremo ali obrišemo s potenjem. Sintetične kemične formule za zaščito pred soncem se ne priporočajo in so sumljive glede zdravja kože. Mineralne formule za zaščito pred soncem so naravne, vendar se zlahka obrišejo ali sperejo.

 

 

Zmanjšanje UV-sevanja je mogoče doseči z različnimi sredstvi za zaščito pred soncem, vendar, kot je bilo omenjeno, ta sredstva ne preprečujejo v celoti poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali, in seveda ne obravnavajo prostih radikalov, ki niso posledica izpostavljenosti sončni svetlobi.  Zato so zelo potrebna dodatna sredstva za nevtralizacijo prostih radikalov v koži.  Narava nam je ponudila rešitev – antioksidante.

Raziskovalci potrjujejo zaščitno delovanje antioksidantov pred poškodbami, ki jih povzroča sonce, saj delujejo proti prostim radikalom, ki se ob izpostavljenosti soncu nabirajo na koži.

Kaj so antioksidanti in kako delujejo?

Antioksidant je edinstvena vrsta molekule, ki zavira oksidacijo drugih molekul. Pri oksidacijskih reakcijah, ki jih spodbujajo UV-sevanje in drugi dejavniki, nastajajo prosti radikali. Ti neželeni radikali lahko sprožijo verižne reakcije. Ko pride do verižne reakcije v celici, lahko povzroči poškodbe ali smrt celice.  Antioksidanti prekinejo te verižne reakcije tako, da “ugasnejo” proste radikale z “ujetjem” in jih spremenijo v neškodljive molekule

Z antioksidanti v vaši prehrani se bo vaša koža začela izboljševati po teksturi in tonusu. Pomagajo lahko celo zmanjšati drobne gubice. Najpomembneje pa je, da lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek kožnega raka.

Rastlinski antioksidanti – darilo narave

Rastline so v dolgih stoletjih prilagajanja preživetju razvile zapletene antioksidativne zaščitne sisteme, ki jim pomagajo preživeti in celo uspevati v težkih zunanjih okoljih; zato so številni rastlinski viri bogati z antioksidativno zaščito.  Običajno je tako, da v čim težjem okolju rastlina uspeva, tem močnejše antioksidante je sčasoma razvila.  Te močne rastline uporabljamo kot vir askorbinske kisline (vitamin C), polifenolnih kislin, tokoferolov (vitamin E), karotenoidov in flavonoidov.  To so splošne kategorije za različne vrste rastlinskih antioksidantov.  Čeprav so antioksidante razvile rastline, so na srečo učinkoviti preko genetskih meja in jih lahko kot antioksidante uporabljamo tudi v našem človeškem telesu.  Ko te rastlinske antioksidante zaužijemo oralno, se tisti, ki preživijo prebavni proces, prenesejo v vsa tkiva.

Sok iz mangostina je bogat vir antioksidantov, ki  ščiti celice v koži pred poškodbami in prispeva k ohranjanju zdrave kože, saj poleg tega, da ima antioksidativne lastnosti, zmanjšuje vnetne procese, ki se odvijajo v koži v primeru nastanka sončnih opeklin.

 

 

Antioksidanti pomagajo vaši koži, da si hitreje opomore od sončnih opeklin, saj zagotavljajo dodatno zaščito, vendar pa to še ne pomeni, da ob njihovem uživanju niste zaščiteni pred škodljivimi posledicami prekomerne izpostavljenosti soncu. Ne mislite, da so antioksidanti bližnjica do odličnega zdravja ali sveže kože. Razmišljajte o njih kot o dodatku k svoji rutini za nego kože. Seveda mangostin ni nadomestilo za druge oblike zaščite pred opeklinami, kot so senca, klobuk, zaščitna oblačila in zaščitne kreme, je pa res izjemen pripomoček pri preprečevanju poškodb in pridobivanju lepega, zdravega videza kože.