Kožna obolenja

ZMANJŠANJE VNETNIH PROCESOV V KOŽI PRI LUSKAVICI IN ALERGIČNEM DERMATITISU

Grafični prikaz študije, kjer so z dodatkom
antioksidantov v prehrani mišk dokazali pomembno zmanjšanje vnetega procesa v koži pri vnetnih procesih kot sta luskavica in alergični dermatitis.

Graf prikazuje hitrost nastajanja patološko spremenjenih celic povrhnjice kože, ki vodijo v luščenje pri alergičnem dermatitisu in v nastajanje lusk pri luskavici. Prikazuje učinek antioksidantov na pomembno zmanjšanje vnetja in poroženevanja kože pri alergičnem dermatitisu in luskavici.
Krogec:

zgornja krivulja prikazuje dogajanje v koži, ko ni bilo nobenega zdravljenja.

Kvadratek:

srednja krivulja prikazuje učinek protivnetnih mazil, ki se uporabljajo lokalno.

Trikotnik:

spodnja krivulja pa prikazuje kako se pomembno upočasnijo bolezenski procesi v koži, ko se v krvi pojavijo antioksidanti. S časom učinek antioksidantov narašča.

Graf c in d prikazujeta kako se je pomembno zmanjšala pogostnost praskanja kože na 20 minut in trajanje praskanja na 20 minut zaradi srbenja kože po uporabi antioksidantov.

Torej dokazuje, da se pomembno ublaži srbenje kože, ki je poleg estetskih sprememb največji problem teh kroničnih bolezni kože.

Graf prikazuje prehajanje tekočine iz vnetih kožnih celic, kar vodi v nastajanje otekline kože. Ko se vnetje umiri, se tudi prehajanje vode iz kožnih celice pomembno zmanjša ali ustavi.
Graf prikazuje kako antioksidanti pomembno zmanjšajo proces izstopanja vode iz celic v medcelični prostor.
S tem posredno dokazuje, da vpliva na umiritev vnetja kože, kar je osnovni razlog za nastanek alergičnega dermatitisa in luskavice.

Graf prikazuje količino enega močnejših antioksidantov v krvi po zaužitju. Dokazuje dobro vsrkavanje antioksidantov v krvni obtok, kar je pogoj za njihovo dobro delovanje.

Slike a, b in c prikazujejo histološki prikaz (pregled kože pod mikroskopom), kako antioksidanti pomembno zmanjšajo število vnetnih celic v koži pri alergičnem dermatitisu in luskavici.

Na levi strani so preparati kože miške, ki ni uživala antioksidantov  in na desni v koži miške, ki je redno uživala antioksidante. Drobne temnejše obarvane celice (različna barvila za različne vnetne celice) so vnetne celice, ki se po uživanju  antioksidantov v koži vidno zmanjšajo.
Zmanjšanje vnetnih celic pa pomeni umirjanje bolezenskih znakov luskavice in alergičnega dermatitisa.

Viri:
J Dermatol. 2013 Oct;40(10):786-96. doi: 10.1111/1346-8138.12250. Epub 2013 Aug 21.
Suppressive effect of mangosteen rind extract on the spontaneous development of atopic dermatitis in NC/Tnd mice.
Higuchi H1, Tanaka A, Nishikawa S, Oida K, Matsuda A, Jung K, Amagai Y, Matsuda H.
Recent advances in atopic dermatitis and psoriasis: genetic background, barrier function, and therapeutic targets.
Miyagaki T1, Sugaya M2.