Kožna obolenja

ZMANJŠANJE VNETNIH PROCESOV V KOŽI PRI LUSKAVICI IN ALERGIČNEM DERMATITISU
Grafični prikaz študije, kjer so z dodatkom mangostina v prehrani mišk dokazali pomembno zmanjšanje vnetega procesa v koži pri vnetnih procesih kot sta luskavica in alergični dermatitis.

Graf prikazuje hitrost nastajanja patološko spremenjenih celic povrhnjice kože, ki vodijo v luščenje pri alergičnem dermatitisu in v nastajanje lusk pri luskavici. Prikazuje učinek antioksidantov mangostina na pomembno zmanjšanje vnetja in poroženevanja kože pri alergičnem dermatitisu in luskavici.
Krogec:

zgornja krivulja prikazuje dogajanje v koži, ko ni bilo nobenega zdravljenja.

Kvadratek:

srednja krivulja prikazuje učinek protivnetnih mazil, ki se uporabljajo lokalno.

Trikotnik:

spodnja krivulja pa prikazuje kako se pomembno upočasnijo bolezenski procesi v koži, ko se v krvi pojavijo antioksidanti mangostina. S časom učinek mangostina narašča.

Graf c in d prikazujeta kako se je pomembno zmanjšala pogostnost praskanja kože na 20 minut in trajanje praskanja na 20 minut zaradi srbenja kože po uporabi mangostina.

Torej dokazuje, da se pomembno ublaži srbenje kože, ki je poleg estetskih sprememb največji problem teh kroničnih bolezni kože.

Graf prikazuje prehajanje tekočine iz vnetih kožnih celic, kar vodi v nastajanje otekline kože. Ko se vnetje umiri, se tudi prehajanje vode iz kožnih celice pomembno zmanjša ali ustavi.
Graf prikazuje kako antioksidanti mangostina pomembno zmanjšajo proces izstopanja vode iz celic v medcelični prostor.
S tem posredno dokazuje, da vpliva na umiritev vnetja kože, kar je osnovni razlog za nastanek alergičnega dermatitisa in luskavice.

Graf prikazuje količino enega močnejših antioksidantov mangostina v krvi po zaužitju mangostina. Dokazuje dobro vsrkavanje antioksidantov iz mangostina v krvni obtok, kar je pogoj za njihovo dobro delovanje.

Slike a, b in c prikazujejo histološki prikaz (pregled kože pod mikroskopom), kako antioksidanti mangostina pomembno zmanjšajo število vnetnih celic v koži pri alergičnem dermatitisu in luskavici.

Na levi strani so preparati kože miške, ki ni uživala soka iz mangostina in na desni v koži miške, ki je redno uživala mangostin. Drobne temnejše obarvane celice (različna barvila za različne vnetne celice) so vnetne celice, ki se po uživanju mangostina v koži vidno zmanjšajo.
Zmanjšanje vnetnih celic pa pomeni umirjanje bolezenskih znakov luskavice in alergičnega dermatitisa.

Viri:
J Dermatol. 2013 Oct;40(10):786-96. doi: 10.1111/1346-8138.12250. Epub 2013 Aug 21.
Suppressive effect of mangosteen rind extract on the spontaneous development of atopic dermatitis in NC/Tnd mice.
Higuchi H1, Tanaka A, Nishikawa S, Oida K, Matsuda A, Jung K, Amagai Y, Matsuda H.
Recent advances in atopic dermatitis and psoriasis: genetic background, barrier function, and therapeutic targets.
Miyagaki T1, Sugaya M2.