Piše Ana Zrimšek, strokovnjakinja za prehrano žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in dojenja   

Se pripravljata na naraščaj? Potem sta verjetno že brala in raziskovala o vitalnem življenjskem slogu (zlasti na ženski strani), ki bi pripomogel k zdravemu plodu, vendar – ali lahko tukaj svoj del prispeva tudi moški? SEVEDA, in to konkretno.

Kot družba smo naučeni, da so zanositev, nosečnost, porod in dojenje izrazito v domeni žensk. Medtem, ko je narava odločila, da se malo bitje, 9 mesecev razvija pod srcem ženske, ki ji je potem zaupana še naloga dojenja, pa v obdobju zanositve ni tako. Do oploditve pride z združitvijo semenčice in jajčne spolne celice – torej vsak spol prispeva svojo polovico. Prav zato je smiselno in edino pravilno, da se na nosečnost oziroma zanositev ob ženski pripravi tudi moški.

Zdravo zorenje moških spolnih celic.

Jajčna celica v ženskem telesu zori približno 3 mesece, kar daje veliko smisla tudi nasvetom, kot je ”z uživanjem folne kisline naj ženske začnejo 3 mesece pred načrtovano nosečnostjo”. Precej logičen in zelo koristen nasvet, kajne? Kaj pa zorenje moških spolnih celic?  Veliko jih zmotno misli, da je spermatogeneza (t.j. tvorba semenske tekočine) proces, ki v telesu poteka hitro in moške spolne celice tvori kot po tekočem traku, zato so moški zmožni oploditve vsak dan, ženske pa samo nekaj dni v vsakem menstrualnem ciklu. Delno ta trditev niti ni tako zmotna, ampak mnoge preseneti sledeče dejstvo: moška spolna celica, ki je del semenskega izliva in ima sposobnost oploditve jajčeca, je začela zoreti in se razvijati približno 64 dni prej.

(Že poznaš XAN-MAX, naravni sok iz mangostina?)

In v vseh teh 64-ih dneh pred oploditvijo vsa dejanja moškega vplivajo na kvaliteto semenske tekočine. Medtem, ko dejavniki, kot so neustrezna prehrana, kajenje, povišana telesna teža, velika izpostavljenost toksinom in vročini, prekomerno uživanje alkohola, nekaterih zdravil in alkohola … negativno vplivajo na kvaliteto semenske tekočine, imajo nekateri drugi dejavniki, kot so telesna aktivnost, uravnotežena prehrana, nižji vnos alkohola … pozitiven vpliv na kvaliteto semenske tekočine.

Preprečevanje oksidativnega stresa!

Eden najpomembnejših vplivov na kvaliteto semenske tekočine ima zadosten vnos antioksidantov oziroma izpostavljenost oksidativnemu stresu. Če si se znašel/-a na tem profilu in bereš ta zapis, verjetno o pozitivnih učinkih uživanja antioksidantov nekaj že veš in poznaš negativne vplive oksidativnega stresa. Ta zelo močno vplivajo na tvorbo in kvalitetno semenske tekočine oziroma vse njene parametre od gibljivosti, oblike in morfologije semenčic. Izpostavljenost oksidativnemu stresu poškoduje dedni zapis semenčic, ki se kaže v nepravilnem številu kromosomov. Nepravilno število kromosomov oziroma genetske napake ploda pa so v prvih tednih nosečnosti žal najpogostejši vzrok za spontani splav.

V obdobju načrtovanja nosečnosti je zato tudi za partnerja zelo pomembno, da v prehrano uvede nekatere spremembe oziroma izboljšave, če so te potrebne. Velik poudarek je potrebno dati na vnos živil bogatimi z antioksidanti, kot so: večina sveže zelenjave, še posebej temnolistnate (brokoli, špinača, por…), jagodičevje (maline, borovnice, robide, ribez …), paradižnik, artičoke vse vrste fižola, suho sadje, pekani in orehi pa tudi temna čokolada. Za dodaten vnos antioksidantov pa lahko poskrbiš tudi z uživanjem XAN-MAX mangostinovega soka.

NAMIG: vsak dan ga popijta skupaj 😉