Številne študije so pokazale, da lahko uživanje živil, bogatih z antioksidanti, dejansko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in izboljša potek bolezni pri že obolelih. Razlog za to je morda v tem, da antioksidanti preprečujejo učinek prostih radikalov, ki škodujejo celicam. Prav tako lahko vplivajo na občutljivost telesnih celic na inzulin. Morda obstajajo še drugi razlogi za koristi antioksidantov, zato raziskovalci še vedno preučujejo njihove učinke in vlogo pri zmanjševanju tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 in njihovo pomembno vlogo pri obvladovanju sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen je kronična presnovna motnja, za katero je značilna povišana raven sladkorja (glukoze) v krvi zaradi nezadostne proizvodnje inzulina (sladkorna bolezen tipa 1) ali neučinkovite uporabe inzulina v telesu (sladkorna bolezen tipa 2).

Kaj so antioksidanti?

Antioksidant je molekula, ki zavira oksidacijo drugih molekul. Oksidacija je kemijska reakcija, ki lahko povzroči nadaljnje reakcije, ki lahko poškodujejo celice. Antioksidanti pomagajo preprečiti ali ustaviti poškodbe celic, ki jih povzročajo oksidanti.

 

Antioksidanti so naravno prisotni v številnih živilih rastlinskega izvora. Čeprav obstaja na tisoče antioksidantov, so med najpogostejšimi spojinami v živilih favanoli (v čokoladi), resveratrol (v vinu) in likopen (v paradižniku). Drugi priljubljeni antioksidanti so ksantoni, vitamini A (betakaroten), C, E in katehini.

 

Kako delujejo antioksidanti?

Antioksidanti so pomembne spojine, ki se borijo proti boleznim. Znanstveniki menijo, da pomagajo preprečevati in popravljati stres, ki ga povzroča oksidacija, naravni proces, ki poteka med normalnim delovanjem celic. Med oksidacijo se majhen odstotek celic poškoduje in spremeni v “proste radikale” (to so strupeni stranski produkti oksidacije, ki lahko poškodujejo žive celice in tkiva). To pa lahko sproži verižno reakcijo, ki poškoduje več celic in morda povzroči bolezen.

Antioksidanti pomagajo preprečevati poškodbe celic, saj “čistijo” ali odstranjujejo proste radikale, preden lahko povzročijo škodo. Antioksidanti se sproščajo iz hrane, ki jo zaužijemo med prebavo, in potujejo po krvnem obtoku do telesnih celic.

 

Kako lahko z antioksidanti bogata živila zmanjšajo sladkorno bolezen tipa 2?

Ena od nedavnih študij o antioksidantih in njihovi povezavi s sladkorno boleznijo je vključevala analizo več kot 64.000 žensk. Nobena od žensk (njihova povprečna starost je bila 52 let) na začetku študije ni imela sladkorne bolezni. Vse so izpolnile zelo podroben prehranski vprašalnik o dnevnem vnosu hrane.

Ob koncu 15-letne študije so raziskovalci ugotovili, da se je pri ženskah, ki so uživale veliko živil, bogatih z antioksidanti, tveganje za sladkorno bolezen zmanjšalo za 27 % v primerjavi z ženskami, ki so uživale zelo malo živil, bogatih z antioksidanti.

 

Koristi antioksidantov pri bolnikih s sladkorno boleznijo

Študije so pokazale, da lahko antioksidanti koristijo ljudem s sladkorno boleznijo, vključno z boljšim nadzorom glikemije, zmanjšanjem vnetja in zaščito pred zapleti, povezanimi s sladkorno boleznijo. Vendar so bili rezultati različni, zato je potrebnih več raziskav.

 

Viri antioksidantov

Veliko antioksidantov je v sadju in zelenjavi ter v živilih, kot so oreščki, semena in polnozrnata žita. Uživanje prehrane, bogate s temi živili, je lahko vir antioksidantov.

Nekatere osebe s sladkorno boleznijo lahko razmislijo o jemanju dodatkov z antioksidanti. Ti naj bodo seveda čim bolj naravni, s čim dodatki in ostalimi primesmi, ki še dodatno motijo hormonalni sistem.