Čeprav so “antioksidanti” postali priljubljena besedna zveza za tržnike izdelkov za nego kože, je način, kako antioksidanti vplivajo na kožo, v širši javnosti pogosto napačno razumljen. Od odpravljanja vnetij in draženja kože do glajenja gub – v  tem prispevku vam predstavljamo 6 načinov, kako lahko  antioksidanti izboljšajo vašo kožo.

KAJ SO ANTIOKSIDANTI?

Ste kdaj opazili, da banana ali jabolko kmalu po tem, ko jih olupite, porumenita? Kar ste videli, je učinek oksidacije. Oksidacija je proces, pri katerem poškodbe zraka (ki vsebuje proste radikale in druge okoljske dejavnike), povzročijo motnje v delovanju celic. Tudi vaša koža je vsak dan izpostavljena oksidaciji, čeprav v počasnejši in manj opazni obliki.

Antioksidanti so vitamini, minerali in beljakovine, ki lahko preprečijo ali upočasnijo proces oksidacije. V primeru človeškega telesa lahko antioksidanti delujejo tako, da preprečujejo in popravljajo poškodbe tkiva. Zato so antioksidanti naravno prisotni v telesu, vendar se lahko njihova raven s staranjem zmanjša. Zato je pomembno nenehno dopolnjevanje zalog antioksidantov.

 

Dokazano je, da antioksidanti izboljšujejo zdravje in videz kože:

1. ZAŠČITA PRED PROSTIMI RADIKALI

Antioksidanti krepijo kožne celice, zaradi česar postanejo odpornejše proti učinkom prostih radikalov in onesnaženosti. Zato lahko kreme za kožo, ki vsebujejo antioksidante, ob stiku dejansko nevtralizirajo proste radikale.

 

2. ZAŠČITA PRED SONCEM

Antioksidanti ščitijo kožne celice pred prekomerno izpostavljenostjo ultravijoličnim (UV) sončnim žarkom. V nasprotju s sredstvi za zaščito pred soncem, antioksidanti delujejo od znotraj, saj omejujejo učinke absorbiranega sevanja na celice. Čeprav pomagajo pri zaščiti kože, pa se ne smemo zanašati samo na to. Zato je zaščita pred soncem v obliki krem, pokrival in oblačil še vedno zelo pomembna.

Več o antioksidantih in zaščito pred UV žarki, si lahko preberete tukaj.

 

3. POVEČAN KOLAGEN

Antioksidanti lahko spodbudijo kožo, da proizvaja več kolagena, elastina in drugih kožnih beljakovin. Kolagen je izredno pomemben za ohranjanje elastičnosti kože. Poleg tega ima raven kolagena tudi ključno vlogo pri ohranjanju prožnega in mladostnega videza kože.

 

 

4. LASTNOSTI PROTI STARANJU

Antioksidanti so priljubljena sestavina v številnih današnjih izdelkih proti staranju kože. Imajo moč, da zgladijo drobne linije in gube, hkrati pa zmanjšujejo starostne pege in druge težave s pigmentacijo.

 

5. ZMANJŠEVANJE AKEN

Antioksidanti, kot je vitamin A, ki ga v velikih količinah najdete tudi v mangostinu, lahko pomagajo zmanjšati pojav aken tudi tako, da odmašijo pore in uravnavajo nastajanje odvečnega olja (sebuma).

 

6. ZMANJŠEVANJE IN CELJENJE BRAZGOTIN

Antioksidanti lahko delujejo tako, da so brazgotine na koži manj vidne, saj spodbujajo povečan pretok krvi v brazgotinsko tkivo.

 

 

KAKO LAHKO DOBIM VEČ ANTIOKSIDANTOV?

Za konec naj omenimo še tri načine, kako lahko povečate vnos antioksidantov, ki krepijo zdravje kože:

  • Uživajte hrano, bogato z antioksidanti, vključno z zelenolistno zelenjavo, svežim sadjem, oreščki in žiti.
  • Razmislite o vsakodnevnem jemanju dodatka z antioksidanti, kot je na primer 100% naravni sok iz mangostina, ki vsebuje kar 45 naravno prisotnih in kakovostnih antioksidantov ksantonov.
  • V svoj trenutni režim nege kože dodajte izdelke za nego kože, ki vsebujejo antioksidante.