65 % mladih Evropejcev redno pije energijske pijače, ki pomagajo ohranjati visoko koncentracijo in so dobro sponzorirane iz strani medijev. Ampak, ali veste, da lahko energijske pijače zamenjate z naravnimi alternativami, ki nimajo negativnega vpliva na vaše zdravje?

Kaj so energijske pijače? 

Energijske pijače so pijače, ki vsebujejo poživljajoče snovi, ki dajejo energijo, predvsem glukozide, kofein, taurin, guarano in vitamine skupine B. Kombinacijo teh in drugih sestavin nam oglasi pogosto ponujajo kot “čarobno formulo”, ki lahko izboljša našo sposobnost pozornosti in koncentracije. Ker ni prave zakonodaje o opredelitvi pojma “energijska pijača”, tudi ni zahtev glede sestavin ali osnovne formule, potrebne za opredelitev energijskih pijač. Običajno govorimo o keto energijskih pijačah, saj vsebujejo malo ogljikovih hidratov.

Ali so energijske pijače škodljive?

Potencialno so, saj lahko prekomerno uživanje energijskih pijač povzroči nekatere stranske učinke. Zato ni presenetljivo, da so v nekaterih evropskih državah, kot so Francija, Danska in Norveška, prepovedane.  Glavni negativni učinki energijskih pijač so posledica prevelikega odmerka njihovih snovi, ki je v primerjavi z drugimi živili, nesorazmeren in lahko povzroči škodljive učinke na zdravje. Prekomerno uživanje kofeina zlasti pri mlajših potrošnikih, lahko moti normalno delovanje živčnega sistema, saj povzroča razdražljivost, vznemirjenost in nemir.

Naravne alternative energijskim pijačam

Namesto energijskih pijač lahko izberemo naravne pijače, ki imajo vsaj tri prednosti: so cenejše, lahko jih pripravimo doma in nimajo stranskih učinkov. Oglejmo si, katere so naravne alternative energijskim pijačam in kako nam te pomagajo “napolniti baterije”:

  • Kokosova voda

Preprost, a hranljiv energijski napitek: kalij, fosfor, magnezij, kalcij in natrij. Poleg tega kokosova voda vsebuje malo sladkorja in maščob, zato jo lahko vključimo v nizkokalorično prehrano.

  • Napitek iz Matche

Pridobivajo jo iz listov zelenega čaja in telesu daje energijo, saj vsebuje kofein, vendar pa ta na naše telo deluje popolnoma drugače kot kavni kofein, saj deluje skozi črevesje. Matcha ne povzroča vznemirjenja, temveč sprostitev, ki jo matchi daje kombinacija kofeina in L- theanina.

Foto: Zenoaza
  • Paradižnikov sok

Če želimo energijski napitek za povrnitev moči, se lahko po treningu odločimo za paradižnikov sok. Morda se zdi nenavadna rešitev, vendar snovi, ki jih vsebuje paradižnik, pripomorejo k obnovi mišične energije veliko hitreje kot običajne energijske pijače.

  • Špinačni sok

Kot nas spominja Popeye, nam špinača zaradi prisotnosti železa povrne energijo. Špinačni sok je naravni koktajl, enostaven za pripravo, za katerega potrebujemo tri sestavine, ki jih imamo običajno doma: tri stebla zelene, špinačo in paradižnik ali korenček.

  • Bananin smoothie

Banana je eden od najljubših sadežev športnikov za obnovo energije in preprečevanje mišičnih krčev med treningom.

  • Mangostin in sok iz mangostina

Poleg tega, da je antioksidanti iz mangostina delujejo regeneracijsko na telo, imajo tudi antioksidativno delovanje na naše telo. Njegove lastnosti nam pomagajo ohranjati zbranost in nas ščitijo pred nekaterimi degenerativnimi boleznimi.

Ker pa smo dandanes pogosto od doma in nam enostavno zmanjka časa za pripravo zgoraj omenjenih smoothijev in napitkov, je seveda najbolj priročno, če lahko naravne alternative energijskim pijačam kupimo že pripravljene in v TO-GO embalaži. Zato so 60ml stekleničke Xan-maX 100% soka iz mangostina tako zelo priročne, saj jih lahko damo v vsako torbo in odnesemo s sabo na pot, v avto, službo, na trening … Zato ne zamudite trenutne ponudbe s 23% popustom, ki ga prejmete ob naročilu paketa (12x60ml) majhnih stekleničk s kodo DVOJNADOZA! Akcija je časovno omejena, zato pohitite z nakupom!