Porod, predvsem pa obdobje po porodu, za ženske prinaša mnogo sprememb. Čezmerno izpadanje las je ena izmed težav, ki nastane zaradi hormonalnih sprememb in s katero se zelo pogosto srečujejo novopečene mamice (prizadela naj bi približno polovico vseh žensk). Težava je toliko izrazitejša zaradi kontrasta – med nosečnostjo namreč nosečniški hormoni poskrbijo, da so lasje bujni in sijoči kot še nikoli poprej. Padec ravni nosečniških hormonov, nekje tri do štiri mesece po porodu, pa povzroči izrazito izpadanje las. In prav nič drugače ni bilo pri meni. 

Sicer sem od nekdaj imela močne, goste in zdrave lase. Celo tako močne in “težke”, da mi mnogokrat v otroštvu spete frizure sploh niso držale. Na frizerskem stolu sem vedno znova slišala, kako sem lahko srečna za takšne lase. In seveda sem bila. Vendar pa se zdravja (in ne le videza) las zaveš šele, ko nastopi kakšna težava, ki je prej ni bilo. Kot je na primer nenadno močno izpadanje las.

Ko sem prvič videla vse tiste lase, ki so ostali na moji krtači, sem se kar malce ustrašila. Toliko izpadlih las do sedaj še nisem videla. Motilo me je predvsem to, da so odpadali tako intenzivno, da jih nisem uspela sproti čistiti iz površin, kjer se je večinoma nahajal moj novorojenček. Na tej točki pa nisem ničesar posebnega spremenila pri svoji skrbi za lase, saj sem bila prepričana, da se bo situacija že nekako in v nekem doglednem času izboljšala.

In kdaj se je izpadanje res izboljšalo oziroma kar ustavilo? Ravno v času, ko naj bi bilo najhujše – nekje v 4. mesecu po porodu. Ker poleg pitja XAN-MAX mangostin soka nisem ničesar drugega spremenila, sem prepričana, da je sok tisti krivec, zaradi katerega imam nazaj svoje močne, dolge in zdrave lase. In kako zelo sem bila srečna, ko sem ugotovila, da mi poleg nove, dodatne energije in dobrega počutja, pitje mangostinovega soka pomaga pri obnovi in rasti las. Prav tako sem opazila, da je tudi koža postala še lepša in bolj sijoča. Ampak to področje pa pustimo za kakšen nov prispevek ;).

A veste, da so naši predniki verjeli, da človek črpa moč prek las? Že v davnini je bilo znano, da so lasje nekakšne “antene”, ki človeka povezujejo s kozmosom in mu dajejo psihično moč. Tem daljši so, tem večjo moč naj bi imel človek.

Zame to povsem drži – lasje so moj zaščitni znak; so pokazatelj mojega zdravja in dobrega počutja. In ob tem razmišljam, kako malo je potrebno, da lahko celostno poskrbimo zase. A ponavadi je to najtežje, mar ne? Poskrbeti zase. Zato vas motiviram, da si kar danes podarite XAN-MAX mangostin sok. Tako je – podarite nekaj sebi. Obljubim vam, da si boste hvaležni.