Če vas muči nespečnost, ste zagotovo že preizkusili številna bolj ali manj naravna sredstva, da bi končali to neprijetnost. Največkrat pa je za moteč spanec kriv stres in nezmožnost sprostitve, ko se odpravite v posteljo, kar ustvarja stanje tesnobe, ki vam ne dopušča spanja. Pri boljšem spanju vam lahko pomagajo določeni jogijski položaji, pri čemer se vedno zavedajte, da ne gre za tekmovalno dejavnost, temveč za prakso, ki vam omogoča, da se sprostite in bolje spite.

Joga blagodejno vpliva na telo in um ter lahko uravnovesi dihanje in izboljša mišični tonus. Obstajajo določeni časi, ko je vadba joge najboljša: zjutraj, ko se zbudite in zvečer pred spanjem. Če bomo jogo vadili zjutraj, bo na naše telo delovala poživljajoče, zvečer pa bo joga namesto tega služila za umirjanje ter sproščanje napetosti in utrujenosti, ki so se nabrale čez dan. Spoznajte priporočene vaje, s katerimi boste odpravili tesnobo in nervozo ter preživeli mirno noč brez nespečnosti.

Položaji joge za boljše spanje

Vadba joge je odlično sredstvo za globok in osvežujoč spanec. Razlogi so številni in se skrivajo med različnimi prednostmi te discipline: pomaga sprostiti in razbremeniti nakopičene telesne, duševne in čustvene napetosti. Izboljšuje predvsem dihanje in življenjsko energijo, saj umirja um in telo ter obema omogoča, da se popolnoma sprostita. Tukaj so štirje jogijski položaji za odpravo tesnobe in boljši spanec:

 

  1. Sukhasana. Osnovni položaj s prekrižanimi nogami in dlanmi, iztegnjenimi na kolenih, ter s sklenjenim palcem in kazalcem je idealen za sproščanje napetosti. Ta položaj joge zahteva osredotočenost na dihanje, ki pomaga opustiti vse misli, zaradi katerih ne počivamo dobro.

 

 

2. Balasana. Položaj otroka omogoča razbremenitev napetosti in sprostitev mišic hrbtenice. Izvajanje pred spanjem z globokim dihanjem pomaga našemu telesu, da se razstrupi in pripravi na noč.

 

 

3. Viparita karani. Velja za enega najboljših antistresnih položajev, ki je sestavljen iz dviga bokov, ki jih podpirate z rokami in dviga nog, ki so lahko naslonjene tudi na steno, ter globokega dihanja. Na ta način spodbudimo krvni obtok brez utrujenosti in popolnoma izpraznimo um.

 

 

4. Savasana. Zaključna meditacija je lahko odličen način priprave na spanje. Izvajati jo je treba na tleh in ne na postelji ali na kavču, saj mora biti hrbet poravnan s površino, na kateri bivamo, da se dih lahko sinhronizira.

 

 

Nasveti proti nespečnosti

Poleg vadbe joge za boljši spanec, je tu še nekaj nasvetov za boj proti nespečnosti:

  • Če se pred spanjem ukvarjate z napornimi dejavnostmi, to ne rešuje vaših težav, saj telo ob stimulaciji proizvaja endorfine, ki namesto da bi omogočili sprostitev, delujejo nasprotno.
  • Iz povsem enakega razloga kot zgoraj so lahko škodljive vse dejavnosti, ki zahtevajo pretirano koncentracijo, in/ali prisotnost elektronskih naprav pred spanjem (televizija, mobilni telefon, računalnik itd.). Pred spanjem je bolje prebrati dobro knjigo.
  • Če iščete naravno sredstvo, ki bi ga lahko povezali z vadbo joge za boljše spanje, lahko to za vas storita baldrijan ali melatonin. Za nasvet in najboljšo rešitev se obrnite na svojega zdravnika.
  • Topla kopel vam vedno pomaga, da se sprostite in si vzamete nekaj trenutkov zase.
  • Poleg joge ima lahko ključno vlogo pri boljšem spanju tudi pravilna prehrana.

Vsekakor pa je pomembno to, da se večkrat na dan umirite, globoko zadihate in najdete nekaj trenutkov povsem zase.