V zadnjem času je bilo postavljenih mnogo vprašanj glede uživanja XAN-MAX mangostin soka v času nosečnosti in pomembnosti antioksidantov v obdobju, ko se vsaka ženska intenzivneje povpraša o svojem zdravju in načinu življenja. Zato smo se povezali z Ano Zrimšek,  strokovnjakinjo za prehrano žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in dojenja, da odgovori na vprašanje, kako povečati vnos antioksidantov v času nosečnosti.

Nosečnost je obdobje mnogih sprememb. Že takoj ob spočetju se popolnoma spremeni delovanje imunskega sistem. Ugnezditev zarodka v maternico, je namreč pojav, ki v telesu sproži vnetne procese, imunski sistem pa jih ne sme zatreti, saj potem ugnezditev ne bi bila uspešna. S tem namenom imunski sistem nosečnice deluje manj intenzivno kot sicer, posledica pa je slabše počutje, povišana telesna temperatura, večja dovzetnost za okužbe …

V nadaljevanju nosečnosti imunski sistem začne delovati še bolj intenzivno, kot sicer, z namenom, da zaščiti mamo in plod, ob koncu nosečnosti pa se spet nekoliko oslabi. Poleg sprememb v delovanju imunskega sistema pa je nosečnost obdobje, ko žensko telo formira popolnoma nov organ – govora je seveda o posteljici. Razvoj in rast posteljice v telesu povzroči večjo tvorbo prostih radikalov, ki povzročajo oksidativni stres.

Verjetno se strinjaš, da gre za veliko sprememb v zelo kratkem času in prav nič čudnega ni, če si si ob branju zgornjega odstavka postavila vprašanje kako lahko ti poskrbiš za svoje telo in ga med nosečnostjo maksimalno podpreš?

Pomemben del odgovora se skriva v UŽIVANJU ANTIOKSIDANTOV. Če na začetku nekaj besed namenim antioksidantom na splošno. Gre za snovi, ki zavirajo oksidativne procese in tvorbo prostih radikalov. Vnos antioksidantov je tako zelo pomemben za vsakega posameznika, še posebno pozornost pa jim morajo nameniti nosečnice.

Zadosten vnos antioksidantov med nosečnostjo namreč pozitivno vpliva na potek nosečnosti in zmanjšuje tveganje za zaplete. Eden najbolj neželenih učinkov oksidativnega stresa je namreč razvoj preeklampsije – stanja v katerem ima nosečnica povišan krvni tlak in težave v delovanju nekaterih organov, kot so jetra in ledvice. Ker gre za resno zdravstveno stanje, ki ima hude posledice, je najboljši ukrep že preventivna skrb. Prenizek vnos antioksidantov med nosečnostjo je povezan tudi z zdravstvenim stanjem otroka in zapleti kot so: prezgodnje rojstvo in prenizka porodna teža. Ne vpliva pa samo na fizično zdravje, ampak tudi mentalno. Visoka prisotnost oksidativnega stresa je povezana z razvojem nosečniške in poporodne depresije. Kot je bilo omenjeno že na začetku pa antioksidanti igrajo zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Zdrav močan imunski sistem nosečnice in kasneje matere pa je seveda eden glavnih ciljev žensk, ki ima ogromen vpliv na vsakdan.

Kako povečati vnos antioksidantov med nosečnostjo? S pogostim vnosom sadja in zelenjave. Odlična rešitev pa je tudi uživanje mangostinovega soka, ki vsebuje kar 45 antioksidantov in je za uživanje med nosečnostjo povsem varen. Poleg tega je bogat tudi s folati, ki so za nosečnice izrednega pomena, ampak o tem pa več naslednjič :).

Vabljeni tudi na Anino spletno stran Prehrana za dva in Instagram profil @prehranazadva, kjer pripravlja prehranski coaching, strokovne informacije in praktične nasvete za ženske v obdobjih zanositve, nosečnosti in poporodnem obdobju.