Spomladanska letargija je stanje utrujenosti, ki ga pogosto povzroči nastop pomladi. Strokovnjaki menijo, da okoli 60 odstotkov Slovencev trpi za simptomi, vključno z utrujenostjo, pomanjkanjem koncentracije in težavami s cirkulacijo. Tudi omotičnost in glavoboli so lahko povezani s spomladansko letargijo predvsem pri ženskah. In kakšni so razlogi za občutke utrujenosti in kako lahko le-to preženemo stran?

Razlog za našo utrujenost

Zdi se, da je glavni vzrok tega pojava sprememba podnebja, značilna za letni čas: ker se temperature pod lediščem umaknejo toplejšemu vremenu, to predstavlja velik izziv za človeško telo. Prilagoditi se mora višjim temperaturam in na začetku reagira s širjenjem krvnih žil. Posledično pade naš krvni tlak, zaradi česar se počutimo utrujeni in brez energije.

  • Simptomi spomladanske letargije se običajno pojavijo po več dneh toplega vremena.
  • Če je temperatura posebej spremenljiva, so simptomi utrujenosti še močnejši.
  • Poleg krvnega tlaka na počutje spomladi močno vpliva raven melatonina: po dolgi zimski sezoni je v krvi še posebej visoka koncentracija spalnega hormona.

Poslovite se od spomladanske letargije!

Ker je nizek krvni tlak eden glavnih vzrokov za spomladansko letargijo, priporočamo spodbujanje krvnega obtoka z izmeničnim prhanjem s toplo in hladno vodo. Za najboljše učinke naredite to zgodaj zjutraj. Izmenično ogrevanje in ohlajanje telesa bo poživilo vaše razpoloženje.

Ali imate dovolj železa?

Drug pogost vzrok letargije je pomanjkanje železa. Pomanjkanje tega vitalnega elementa v sledovih povzroči pomanjkanje kisika v celicah, zaradi česar se bolniki pritožujejo zaradi utrujenosti in pomanjkanja koncentracije. Če vas muči spomladanska letargija, je zato vedno dobro preveriti raven železa in po potrebi povečati vnos železa.

Poleg železa pa pri spodbujanju rdečih krvnih celic in preprečevanju anemije pomaga mangostin. Izboljšuje pretok krvi, saj povzroča širjenje krvnih žil, kar nas varuje pred nekaterimi boleznimi, kot so ateroskleroza, visok holesterol, srčni zastoji in hude bolečine v prsih.

Svež zrak v boju proti spomladanski letargiji

Svež zrak z oskrbo možganov s kisikom odpravlja utrujenost. V idealnem primeru se vsak dan odpravite na polurni sprehod. Če tega ne morete vključiti v svoj naporen urnik, poskusite narediti krajše sprehode. V dneh, ko iz pisarne nikakor ne morete pobegniti, priporočamo, da redno odpirate okna in se nadihate svežega zraka.

Vadba je dobra za vas!

Po zgornji točki ima veliko vadbe (na svežem zraku) ključno vlogo v boju proti spomladanski letargiji. Ne vozite se v službo; raje kolesarite, hodite ali tecite. Izogibajte se dvigalu in pojdite po stopnicah. Med telesno aktivnostjo telo sprošča prenašalce sporočil in hormone (predvsem dopamin, serotonin in adrenalin), ki pozitivno vplivajo na vaše razpoloženje.

Voda odplakne pomanjkanje energije

Tudi če se ne ukvarjate veliko s športom, morate piti veliko vode, saj je dehidracija lahko vzrok za utrujenost. Čez dan popijte vsaj 2 litra vode. Če ne marate vode, so alternativa čaj in druge nesladkane pijače.

Pravilna spomladanska prehrana

Zime je konec, zato se poslovite od pečenih večerij s cmoki in drugimi težkimi jedmi. Čez dan jejte več majhnih obrokov namesto dveh do treh velikih. Tako razbremenite telo in se počutite veliko manj utrujeni. Poleg tega poskrbite, da bo vaša prehrana čim bolj uravnotežena in bogata z vitamini.