Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije 41 % Evropejcev ne izvaja nobene telesne dejavnosti. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se je globalna debelost od leta 1975 potrojila in da ima od leta 2016 več kot 1,9 milijarde odraslih svetovnih prebivalcev prekomerno telesno težo. Za ozdravitev te epidemije pa obstaja rešitev: zdravo hujšanje.

Pri zdravem načinu izgubljanja odvečnih kilogramov, se je treba izogibati obljubam o čudežnih in prehitrih rezultatih. Bližnjic enostavno ni. Najboljši način za hitro hujšanje je, da izberete zdrav življenjski slog, ki je 360° zdrav – od prehrane, gibanja ter do kakovosti spanja.

Koncept hitrega ali prehitrega hujšanja ni dobra zamisel, saj vam lahko dejansko škoduje. Tudi zato, ker ne gre za trajno hujšanje, temveč za iluzijo: ne izgubimo namreč visceralne maščobe, temveč velikokrat mišično maso. Vseeno pa obstajajo majhni triki, ki vam lahko pomagajo optimizirati rezultate.

 

1.Ne preskočite zajtrka

Preskočiti zajtrk nima smisla. Ravno nasprotno – če jemo zajtrk, se lahko bolje najverjetneje bolj uspešno izognemo prigrizkom v dopoldanskem in popoldanskem času. Zajtrk je treba uživati.

 

 

2. Ne preskakujte obrokov

Če je izpuščanje zajtrka napačno, je, če želimo hitro shujšati, izpuščanje obrokov še večja napaka. Postenje ob kosilu ali večerji je škodljiv in samokaznovalni ukrep, ki je nesmiseln.

 

3. Bodite telesno aktivni

Gibajte se. Dobra ideja je, da gibanje sprva prilagodite vašim zmožnostim in predvsem interesom. Če ste radi zunaj na svežem zraku, lahko hodite na sprehode – sprva po ravnini, potem izberete okoliški hrib in intenzivnost gibanja stopnjujete.

 

4. Izločite alkohol

Alkoholne pijače so zelo kalorične, pa naj gre za pivo, vino ali žgane pijače. Če želite zagotoviti, da ne boste presegli kalorij, je odlična rešitev, če alkoholne napitke zmanjšate ali še bolje, da jih izločite.

 

5. Zadosti počitka in spanja

Dober spanec je bistvenega pomena za regeneracijo telesa in zmanjšanje ravni stresa, ki neizogibno vodi do prenajedanja. Dober spanec – 8 ur na noč – vam bo pomagal aktivirati presnovo in hitro shujšati.

 

6. Uživajte antioksidante

Antioksidanti so zelo priporočljivi za ljudi, ki želijo shujšati. Antioksidanti preprečujejo poškodbe prostih radikalov in spodbujajo njihovo razgradnjo. Poškodbe prostih radikalov lahko prispevajo k številnim kroničnim zdravstvenim težavam, kot so srčno-žilne in vnetne bolezni.

 

Recept za smoothie z antioksidanti

 

Sestavine:

50 ml Xan-maX mangostin soka

50 g borovnic

100 g zamrznjenega jagodičevja

1 banana

1 merica proteinov

100 ml vode

Vse sestavine zmešate v blenderju ali mešalniku in smoothie prelijete v kozarec. Uživajte!