Piše: Urška Kresnik 

Naša zgodba z dermatitisom se je pričela lanskoletnega novembra, ko sva pri najini leto dni stari Lari opazila prve manjše izpuščaje na nartu in za koleni. Ti izpuščaji so postajali z vsakim dnem večji in bolj rdeči. Čez dober teden so bili pregibi močno močno rdeči, novih pa je bilo še več izpuščajev, in sicer okoli komolcev, po nogicah in rokicah. Pisala sem pediatrinji, ji poslala fotografije in kmalu naju je želela videti v ambulanti.

Takoj je prepoznala, da gre pri Lari za atopijski dermatitis (v nadaljevanju AD) in nam svetovala, naj se izogibamo mleku, mlečnim izdelkom, jajcam, mehčalcu in vsemu, kar bi lahko bolezenske znake še poslabšalo. Svetovala je tudi uporabo kreme, ki bi naj Lari ustrezala. Na recept smo prejeli kremo s kortikosteroidi, da smo dermatitis hitro zajezili. A kaj, ko se je pojavil takoj nazaj, če kreme nismo uporabljali dan ali dva. Vse smo naredili po priporočilih pediatrinje – izločili vsa živila in stvari, ki bi Larin dermatitis lahko poslabšale. Ker se stanje kljub upoštevanju navodil ni izboljšala, sem se odločila, da zadevo vzamem v svoje roke ter preverim, katera krema bi ji dermatitis najbolj ublažila. Dobila sem testerje različnih proizvajalcev in našla tisto pravo, ki ji ustreza. Z njo jo maževa vsak večer pred spanjem in po potrebi še kdaj čez dan.

Nekega dne sem na Instagram objavila Larino zgodbo z dermatitisom in prejela ogromno mnenj mamic, ki se prav tako soočajo s težavami atopijskega dermatitisa.  S strani dveh mamic sem prejela nasvet, naj poskusimo z uživanjem mangostinovega soka. Ker ne soka, niti sadeža, nisem poznala, sem se seveda zakopala v branje. Gre za 100% naravni sok iz mangostina, ki vsebuja več kot 45 antioksidantov in je primeren tudi za mlajše otroke. Odločila sem se, da zadevo preizkusim. Priznam, da sem bila prve dni pri pitju soka precej skeptična, kot sem za vsako novo stvar, saj sem človek, ki ga mora nekaj resnično navdušiti, da se odloči na primer za nakup ali uporabo. Tudi partner je najprej mislil, da gre le še za en ”čudežni napitek” na tržišču. Ker pa sva vseeno imela dober občutek glede Xan-maXa, sva se odločila, da sok do konca preizkusiva.

Že po tenu dni rednega uživanja Xan-maXa so Lari začeli izginjati še zadnji sledovi izpuščajev in kmalu je bila popolnoma brez njih. V tem času smo imeli tudi redni pregled pri pediatrinji, ki ni mogla verjeti, da so Lari, ki je nazadnje imela tako hud izbruh dermatitisa, vsi izpuščaji popolnoma izginili. Svetovala nam je, naj poskusimo postopno dodati nazaj vso hrano. Dermatitisa tudi po uvedbi mleka in mlečnih izdelkov ter ostale hrane, ki je alergena, ni bilo.

Prišel je teden, ko nam je pošla zaloga soka in smo morali čakati na novo zalogo. Lari so se v tistem tednu zopet pričeli pojavljati izpuščaji, ki pa so kmalu izginili, ko smo nadaljevali z našo rutino pitja soka. In te rutine ne zamenjam več za nič na svetu – Larina koža je sedaj brez izpuščajev in brez krem s kortikosteroidi, kar je zame najpomembnejše, saj smo z dermatitisom opravili na naraven način.