Povišane potrebe po hranilih med dojenjem

Piše Ana Zrimšek, strokovnjakinja za prehrano žensk v obdobjih zanositve, nosečnosti in dojenja 

Katera hranila so za doječe matere pomembna? Ko govorimo o povišanih potrebah po hranilih, se vedno najprej spomnimo na obdobje nosečnosti, medtem ko na obdobje dojenja kar malce pozabimo. Pa pravzaprav temu res ne bi smelo biti tako. Potrebe po vseh hranilih, tudi v obdobju po porodu (predvsem ko govorimo o polnem dojenju), ostajajo povišane – vnos nekaterih hranil se lahko nekoliko zniža, medtem ko je vnos nekaterih hranil, v primerjavi z obdobjem nosečnosti, potrebno še bolj povišati.

Med dojenjem še vedno ostajajo povečane potrebe po folatih, ki znašajo 450mcg/dan. 1 skodelice mangostinovega soka pa vsebuje približno 60mcg folatov v naravni obliki, ki jo lahko večina izkoristi veliko bolje kot sintetično obliko folne kisline. Zadosten vnos folatov matere sovpada tudi s količinami folatov v materinem mleku in posledično seveda z vnosom dojenčka, ki se doji. Potrebe po vitaminu C so med dojenjem najbolj povišane in znašajo kar 125mg na dan, medtem ko v obdobju nosečnosti znašajo 105mg v odrasli dobi ženske pa okoli 80mg na dan. V soku se nahajajo tudi manjše vrednosti kalcija in železa, dveh zelo pomembnih hranil v obdobju dojenja. Kalcij je zelo pomemben za dokončen razvoj otrokovih kosti. V mleku se sicer vedno nahaja v zadostnih količinah, a če ga mama s svojo prehrano ne zaužije dovolj, ga telo črpa iz njenih kosti, kar predstavlja tveganje za razvoj osteoporoze v kasnejših obdobjih življenje, predvsem, ko ženska vstopi v menopavzo. Potrebe po železu pa so sicer nižje kot v obdobju nosečnosti, a je zaradi izgube krvi med porodom bolj verjetno pomanjkanje, ki ga potrebno odpraviti.

Še bolj kot vnos folatov, vitamina C, železa in kalcija pa je za doječe mame, ki pijejo mangostinov sok, pomemben in predvsem koristen vnos antioksidantov. Študije so sicer pokazale, da vnos antioksidantov matere nima posebnega vpliva na količino le teh v materinem mleku, a to še ne pomeni, da vnos za mamo vseeno ni zelo pomemben! Mnogokrat se v obdobju po porodu na mamo kar pozabi, saj se vsa skrb in pozornost preneseta na novega družinskega člana. Pa vendar mora biti mama prav tako srečna, zadovoljna in zdrava. Obdobje po porodu je že tako naporno, zaradi porušene rutine spanja, telo ženske je po nosečnosti in porodu utrujeno in v pomanjkanju hranil, težje pa je zagotoviti tudi kvalitetne obroke. Seštevek vsega naštetega velikokrat vodi v oslabljen imunski sistem mame, zato je zelo priporočljivo, da ga podpre. Mangostinov sok je zaradi bogate vsebnosti antioksidantov odlična in popolnoma varna izbira. Na okus ali tvorbo mleka nima nobenega negativnega učinke. Ravno nasprotno: nekatere mamice sok ponudijo tudi svojim malčkom, a o tem kdaj drugič 😊.

Za konec pa še ena zanimivost: ali veš, da ima mleko mam, ki so rodile pred 37.tednom večjo vsebnost antioksidantov, kot mleko mam, ki so rodile v 38.tednu nosečnosti ali kasneje? Znanstveniki domnevajo, da je glavni razlog višje vsebnosti antioksidantov v mleku mam z nedonošenčki to, da mu omogočijo nadaljnji razvoj, ki mu je bil zaradi prezgodnjega rojstva v maternici onemogočen.