Prispevek je nastal v sodelovanju s prehransko strokovnjakinjo za prehrano v obdobju zanositve, nosečnosti in po porodu.

”Prehrana v obdobju nosečnosti” je stavek, ki zagotovo zbudi veliko različnih občutkov. Nekatere podoživijo težave z nosečniško slabostjo, nekatere pomislijo na željo po uživanju nenavadnih živil, spet druge na povečan apetit. Kakorkoli že ženske dojemajo prehrano v obdobju nosečnosti, je vsem skupno eno – prehrana v tem obdobju je najbolj pomembna v njihovem življenju, pa če se tega zavedajo ali ne. Prehrana namreč igra ogromno vlogo pri pravilnem razvoju ploda, zdravju nosečnice, preventivo pred nastankom zapletov, kot so razvoj gestacijskega diabetesa in težav z zaprtostjo …

Splošne smernice prehrane v obdobju nosečnosti sicer niso tako zelo drugačne kot smernice za splošno populacijo. Velja pa nekaj posebnosti, na katere je zagotovo potrebno dati dodatno pozornost. Ko govorimo o prehrani nosečnic zagotovo ne moremo mimo folatov oziroma folne kisline, saj so potrebe po njej izrazito povečane, zadostne vrednosti pa nujno potrebne za pravilno zaprtje nevralne cevi, iz katere se kasneje razvijajo možgani in živčevje ploda. Kaj pa pravzaprav sploh je razlika med folati in folno kislino? Prvi termin se navezuje na naravno obliko (vitamina B9), ki se nahaja v hrani, med drugim tudi v sadežu mangostinu. Poleg uživanja mangostina lahko folate vnesemo še z uživanjem špinače, blitve, rukole, čičerike, rdeče paprike, graha in jajc. Folna kislina pa je za razliko od folatov proizvedena v laboratoriju, torej gre za sintetično obliko. Ker so potrebe med nosečnostjo tako povišane, se nosečnicam svetuje vnos obeh oblik, naravne in sintetične. Pri izbiri dopolnil pa je zelo pomembno, da ta vsebujejo aktivno obliko, ki jo naše telo veliko lažje presnovi.

Če so v prvem trimesečju izrazito povečane potrebe po folatih pa v nadaljevanju nosečnosti to vlogo prevzame železo. Anemija zaradi pomanjkanja železa je ena najpogostejših diagnoz s katero se sreča preko 30% nosečnic. Lažje zagotavljanje potreb po železu nosečnica doseže tako, da poskrbi za dobro absorpcijo le tega. Absorpcija železa se izboljša v kombinaciji z vitaminom C, ki se nahaja tudi v sadežu mangostina.

Zelo pomembno je še eno hranilo in to je holin. Ameriško združenje ginekologov je leta 2020 namreč ponovno napisalo prehranske smernice za nosečnice in vanj vključilo tudi holin. Zaradi številnih raziskav, ki so pokazale kako pomembno je uživanje holina med nosečnostjo so se dvignila tudi pripročila za dnevni vnos. Če je prej veljalo, da so potrebe nosečnice 450mg/dan, se je danes priporočen dnevni vnos (PDV) povišal na več kot 900mg/dan.Večina nosečnic ni doseglo niti starega PDV, novega pa ne doseže več kot 90%. Za doseganje optimalnih vrednosti je zelo priporočljivo, da nosečnica v svojo prehrano čim bolj pogosto vključuje jajca. Poleg jajc naj se na jedilniku nosečnice čim bolj pogosto znajdejo tudi mastne morske ribe, kot so losos, sardele, sardine, skuša… te so namreč zelo bogate z DHA maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za razvoj otrokovega vida in možganov, igrajo pa tudi pomembno vlogo pri mentalnem zdravju matere in znižujejo tveganje za razvoj poporodne in nosečniške depresije. V zadnjem trimesečju, ko se intenzivno začnejo razvijati tudi kosti ploda, so povišane potrebe po kalciju, zato je zelo priporočljivo v prehrano vsak dan vključiti vsaj eno porcijo mlečnih izdelkov.

Še eno zelo pomembno hranilo, ki ga zagotovo ne smemo pozabiti omeniti je magnezij. Nahaja je v rjavem rižu, bananah, avokadu, rdeči leči, tofuju, temni čokoladi, indijskih oreščkih… V prvem trimesečju je magnezij nosečnicam lahko v veliko pomoč pri blaženju slabosti, v nadaljevanju pa zelo dobro vpliva na prebavo, preprečevanje glavobolov in izboljšanje kvalitete spanca. Zadostne vrednosti zmanjšujejo tveganje za nastanek gestacijskega diabetesa, ki je velik dejavnik tveganja tudi za razvoj preeklampsije.

Zadnja zelo pomembna skupina pa so antioksidanti. Delovanje imunskega sistema se med nosečnostjo precej spremeni. V obdobju oploditve in prvih tednih nosečnosti je imunski sistem nosečnice precej oslabljen, kar je zelo pomembna prilagoditev telesa. V nadaljevanju nosečnosti pa imunski sistem začne delovati bolj intenzivno, saj tako nosečnico in plod zaščiti. A prav zaradi intenzivnosti v delovanju imunskega sistema nosečnica vsak prehlad prenaša veliko težje kot pred nosečnostjo. Tudi zato je zelo priporočljivo, da nosečnica svoje telo podpre z zadostnim vnosom antioksidantov.

To lahko poleg ustrezne prehrane stori tudi z uživanjem mangostinovega soka, ki vsebuje več kot 45 antioksidantov ksantonov. Svojega si lahko sedaj s kodo NOSECKA zagotovite s kar 10% popustom in brezplačno poštnino!