Za ljudi z izrazito fizično aktivnostjo, kot so športniki, je značilno, da so procesi presnove zelo pospešeni. Celice in s tem tkiva pri športnikih potrebujejo veliko več energije, zato se procesi razgradnje in uporabe hranil odvijajo veliko bolj intenzivno kot pri ljudeh, ki so zmerno fizično aktivni.

S to pospešeno presnovo se poveča tvorba prostih kisikovih radikalov, ki so zelo agresivne in telesu škodljive molekule. Za blokiranje in nevtraliziranje škodljivih prostih radikalov potrebujejo športniki veliko količino kvalitetnih naravnih antioksidantov, ki imajo nalogo nevtralizirati proste radikale, preden le-ti uspejo povzročiti začetek bolezenski procesov in tako imenovani oksidativni stres.

Športniki imajo izrazito povečano mišično delo. Vse aktivnosti v organizmu potekajo v smeri zagotavljanja zadostnih virov energije in kisika za mišično delo. Temu se prilagodi dihalni sistem s pospešenim dihanjem. Poveča se globina vdiha in frekvenca vdihov. Srčno žilni sistem se prilagodi tako, da srce dela močneje in hitreje, da se poveča kroženje krvi po telesu. Kri namreč mišicam in ostalim organom, ki opravljajo povečano delo dovaja kisik in vsa potrebna hranila. Ob fizičnem naporu srce lahko poveča prečrpavanje krvi za 5–6 X.

Prav tako s povečano močjo delujejo ledvice, čez kožo se pospeši odstranjevanje povečane toplote in to s procesom znojenja. Pretok krvi skozi aktivne mišice se po potrebi poveča tudi do 20x. Pride do izrazite vazodilatacije (razširitve žil) v aktivnih mišicah. S povečano porabo kisika v mišicah pa v mišicah nastaja tudi presežek prostih radikalov kisika.

Pobude za te spremembe v telesu športnika prihajajo iz možganske skorje in iz centrov v možganih, ki zagotavljajo aktivnosti mimo našega zavedanja in torej veliko teh procesov poteka povsem na nezavedni ravni, torej avtonomno oziroma refleksno.

Dobro trenirani športniki imajo večjo sposobnost za prevzem kisika iz krvi, torej kasneje pride do t.i. anaerobnih pogojev v telesu. Na določenem nivoju aktivnosti mišic se poraba kisika ne more več povečevati (dotok kisika je dosegel maksimum) in takrat se začno v mišicah t.i. anaerobni procesi, kjer se tvori laktat, ki se kopiči v mišicah in v tej fazi je tvorba prostih radikalov še povečana in s tem potreba po antioksidantih še večja.

Kasneje se v mirnem obdobju laktat razgrajuje, toda proces razgradnje laktata potrebuje določen čas. Tudi ta proces potrebuje antioksidante.

Hud fizični napor, ki je pri športnikih pogost, deluje na organizem kot stres in tudi to dejstvo prispeva še k večji produkciji prostih radikalov. Večjim naporom je športnik izpostavljen in daljši je čas intenzivnih športnih aktivnosti, bolj se povečuje potreba po raznolikih antioksidantih.

Če torej v telesu nastaja višek prostih radikalov, pride do oksidativnega stresa. Oksidativni stres pa je sprožitelj bolezenskih procesov. Tega žal ne občutimo v zgodnji fazi in tako se bolezenski procesi začno tiho in neprepoznavno. Škodljivo delovanje prostih radikalov se pokaže šele, ko nastane resnejša škoda, razvije se bolezen in takrat začnemo čutiti posledice delovanja prostih radikalov, saj se začno pojavljati in stopnjevati simptomi bolezni. Zato je tako pomembno, da organizmu zagotavljamo redno raznolike antioksidante, da se prosti radikali sproti nevtralizirajo in se začetni bolezenski procesi, ki jih v prvi fazi še ne čutimo, preprečijo.

Ta proces ustavljanja bolezenskih procesov na samem začetku je najbolj učinkovit, govorimo o preventivi bolezni v zdravem organizmu. Ko je bolezenski proces sprožen, je ustavljanje škodljivih procesov veliko manj učinkovito kot v zgodnji fazi.

Osnova za vnos različnih antioksidantov v telo je uravnotežena mešana prehrana z veliko sadja in zelenjave. Kadar se potreba po antioksidantih poveča, kot se to zgodi pri intenzivni fizični aktivnosti, je potrebno zagotoviti raznolike antioksidante s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo kvalitetne in raznolike antioksidante. Pogoj je, da so ti antioksidanti telesu ponujeni v naravni sestavi z vsemi pomožnimi minerali in elementi, ki jih naravno živilo vsebuje. Le tako lahko antioksidanti uspešno prispejo do celic in v njih uspešno blokirajo proste radikale.

Zelo pomembno je tudi, da je športnik vseskozi fizično aktiven in torej dobro treniran. Hud napor pri netreniranih osebah vodi v izrazit oksidativni stres.

Vendar tudi športnik, ki je dobro treniran, potrebuje povečan vnos antioksidantov. Vsak fizični napor zahteva večji vnos kisika, poveča se potreba po energetskih sestavinah in sorazmerno s tem se poveča potreba po kvalitetnih, raznolikih antioksidantih. Antioksidante je pomembno organizmu zagotavljati v naravnih oblikah, da preprečijo agresivno delovanje prostih radikalov kisika, ki so neželen in škodljiv stranski učinek fizičnih naporov.

Naravni antioksidanti so vsekakor odlično zagotovilo, da do takšnih oksidativnih stresov ne bo prihajalo. To za vrhunskega ali rekreativnega športnika pomeni, da bo lažje prenašal velike napore in da ne bo prihajalo do nepotrebnih bolezenskih stanj, ki so predvsem za vrhunske športnike lahko ze

lo moteč dejavnik pri doseganju vrhunskih rezultatov.

Z raznolikimi naravnimi antioksidanti telo lažje prenaša večje napore, poleg tega se pa že s preventivnim uživanjem vseh raznolikih in kvalitetnih antioksidantov poskrbi, da do bolezenskih stanj ne bo prihajalo.